joi, 18 februarie 2016

Aniversare: 19 februarie 1876 - Nașterea sculptorului Constantin Brâncuși

Pe data de 19 februarie 1876 în localitatea Hobița din județul Gorj s-a născut Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori români.
Sculptorul român a decedat pe 16 martie 1957 în Paris, la vârsta de 81 de ani. Trupul acestuia este înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

În România au existat două bancnote puse în ciculație cu chipul lui Constantin Brâncuși. Prima a fost în anul 1991. Această bancnotă a avut două emisiuni: una în luna ianuarie a anului 1991 și una în luna aprilie a anului 1991. Pentru emisiunea din luna aprilie există și o eroare semnalată dar neconfirmată cu privire la faptul că în loc de "APRILIE", pe bancnotă scrie "APRILID". Astfel există în total trei versiuni ale acestei bancnote.
Pe toate cele trei bancnote, atât pe față, cât și pe verso, se află chipul lui Constantin Brâncuși și câteva din operele sale precum Coloana Infinitului și Masa Tăcerii.


Coloana Infinitului are o înălțime de 29,35 metri și a fost inaugurată pe 27 octombrie 1938. Această operă a fost executată la invitația Ligii Naționale a Femeilor Gorjene din Târgu-Jiu, să ridice un monument în cinstea erorilor gorjeni din primul război mondial.
Masa Tăcerii a fost realizată în anul 1937, și refăcută la dimensiuni mai mari în anul 1938. Masa Tăcerii are mai multe semnificații printre care cea mai folosită este că reprezintă masa de dinainte luptei a ostașilor eroi. O altă seminificație a masei este că reprezintă Cina cea de Taină, cu cei 12 apostoli în jurul mesei, reprezentați de cele 12 scaune și Iisus Hristos, reprezentat de masă.

A doua bancnotă cu chipul lui Brâncuși a fost emisă în anul 1992. Aceasta esta tot de 500 de lei. Pe această bancnotă chipul lui Constantin Brâncuși apare doar pe o parte a bancnotei și este o poză de profil. Pe verso sunt reprezentate câteva opere ale sale printre care: Poarta Sărutului și Domnișoara Pogany.



Poarta Sărutului a fost începută în anul 1937, fiind finalizată pe 20 septembrie 1938. Aceasta are o înălțime de 5,13 metri, o lățime de 6,45 metri și o grosime de 1,69 metri. Poarta Sărutului arată ca un arc de triumf și are prezintă pe fețele sale simbolul sărutului reprezentat de două jumătați de cerc.
Domnișoara Pogany este o sculptură care reprezintă pe pictorița maghiară Margit Pogany, cunoscută de Constantin Brâncuși în anul 1911. Au fost realizate în  total 19 lucrări cu titlul Domnișoara Pogany. Domnișoara Pogani I a fost realizată în anul 1913, o versiune din ghips și patru versiuni din bronz.  Domnișoara Pogany II, a fost realizată în anul 1919 din marmură. Domnișoara Pogany III a fost realizată în anul 1933 din bronz lustruit. Majoritatea versiunilor din opera Domnișoara Pogany se află în muzee de artă din Statele Unite ale Americii. La Muzeul de artă din Craiova se află o replică a operei Domnișoara Pogany.

Referințe:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare