sâmbătă, 6 februarie 2016

Aniversare: 6 februarie 1952 - Proclamare Reginei Elisabeta II-a - Bancnota de 5 lire din 2002

La 6 februarie 1952, Elisabeta a II-a este proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii și a Irlandei de Nord.
Elisabeta II-a s-a născut la Londra pe 21 aprilie 1926.
Încoronarea oficială a avut loc la 2 iunie 1953. 
În prezent este al doilea monah care trăiește ca durată de domnie. Primul este regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej. Pentru Marea Britanie regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monah și este persoana care apare pe cele mai multe monede și bancnote emise.
Conform Guinness world records, chipul reginei Elisabeta a II-a a fost reprezentat pe monedele și bancnotele emise în cadrul a 35 de state din Commonwealth precum: Canada, Bahamas, Belize, Bermuda, British Virgin Islands, Cayman Islands, Dominica, East Caribbean States, Jamaica, Turks Caicos, Falkland Islands, St. Helena, Tristan da Cunha, South Africa, Rhodesia, East Africa, Nigeria, Mauritius, Seychelles, Hong Kong, Malaya British Borneo, Australia, New Zealand, Tokelau, Fiji, Kiribati, Papua New Guinea, Solomon Islands, Tuvalu, Cyprus, Gibraltar, Guernsey, Jersey, Isle of Man, și nu în ultimul rând Anglia.
La vârsta de 8 de ani, în anul 1934, a fost reprezentată pe o bancnotă de 20 de dolari emisă în Canada.
La vârsta de 25 de ani, în anul 1951, cu un an înainte să fie proclamată regină, a fost reprezentată pe o bancnotă de 1 dolar tot din Canada.
În anul 1952, când a fost proclamată regină, la vârsta de 26 de ani, a fost reprezentată pe o bancnotă de 1 dolar din Hong Kong.
Un film cu mai multe bancnote care o reprezintă pe regina Elisabeta a II-a poate fi urmărit aici:


În colecția proprie am o bancnotă de 5 lire din anul 2002.

Bancnota de 5 lire din Anglia din 2002
Bancnota de 5 lire din Anglia din 2002

Țară: Anglia
Valoare: 5 lire
An emitere: 2002
Formă: dreptunghiulară
Dimensiuni: 135 x 70 mm
Imagine față: Portretul reginei Elisabeta a II-a, logo-ul băncii Angliei și textele: Bank of England, I promise to pay the bearer on demand the sum of FIVE Pounds, The governor and company of the bank of England 2002.
Imagine verso: Chipul lui Elizabeth Fry, o reformatoare a penitenciarelor și perioada în care a trăit: 1780 - 1845. În partea stângă a bancnotei este reprezentată citirea bibliei și textele: Bank of EnglandThe governor and company of the bank of England 2002.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare