miercuri, 24 februarie 2016

Monede cu formă de hartă

Există foarte multe monede care prezintă hărți, precum monedele euro care prezintă harta statelor din Uniunea Europeană. Pe lângă aceastea există și monede care au ele o formă de hartă.
Un exemplu de această monedă a fost emisă în anul 2000, pentru a marca Jocurile Olimpice de la Sydney, Australia.
Un alt exemplu este emisiunea setului de șase monede de către Somalia în anul 2013. Cele șase monede prezintă hărțile a șase state: Australia, Canada, Germania, Statele Unite ale Americii, China și Rusia. Fiecare monedă fiind colorată în drapelul țării reprezentate. Cele șase state au fost alese după numărul de colecționari. Astfel se consideră ce cei mai mulți colecționari se află în aceste state.
Monedele au fost emise doar în scop numismatic și de aceea a fost creată această ierarhie pe baza numărului de colecționari.


Somalia 2013 map-shaped coins feature national flags of Australia, Canada, China, Germany, Russia and United State
Sursă: Joels Coins

În anul 2015, monetăria Poloniei a emis o monedă sferică pe care este prezentată harta lumii, arătând ca un glob pământesc. Pe acest glob au fost poziționate șapte cristale Swarovski, câte unul pentru fiecare minune a lumii. Emisiunea find numită "Seven new Wonders of the World" - Cele șapte noi minuni ale lumii.


Pe lângă aceste emisiuni, Australia are un program de emitere anuală de monede cu forma hărții Australiei, în fiecare an fiind prezentat un animal pe această monedă. AStfel în anul 2012 au fost emise monede cu forma Australiei și cu pasărea Emu respectiv passărea Kookaburra desenate pe cele două versiuni. În anul 2013 au fost emise alte două versiuni de monede în formă de hartă a Australiei, cu cangur și ornitorinc. În anul 2014 au fost emise monede cu un corcodil și cu urs koala. Ambele cu formă de hartă. În anul 2015 au fost emise alte două monede cu vultur și cu păianjen.
Seria se numește Australian Map Shaped Coins.

Emiterea de monede în formă de hartă este deocamdată la început, dar evoluează destul de mult și opțiunile devin tot mai variate.
Astfel cei care doriți să colecționați ceva special, puteți să vă orientați către astfel de monede, ca să le adăugați în colecțiile voastre.

Sursă:
Coin World
Perth Mint

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare