duminică, 14 februarie 2016

Aniversare: 14 februarie 1966 - Introducerea Dolarului Australian

Pe data de 14 februarie 1966 s-a luat decizia de înlocuire a lirei australiene cu dolarul australian. Acest lucru s-a realizat odată cu introducerea sistemului zecimal pe teritoriul Australiei. Înainte de adoptarea denumirii de dolar australian au existat mai multe propuneri de denumiri printre care: The Royal, The Austral, The Oz, The Boomer, The Roo, The Kanga, The Emu, The Digger, The Kwid și Ming. Însă aceste denumiri nu au fost agreate de populați Australiei și s-a ales dolarul australian.
La introducerea sa din 1966 dolarul australian este folosit în Australia cum era normal, dar și în Insula Christmas (Insula Crăciunului), Insula Norfolk, Insulele Cocos, Kiribati, Nauru și Tuvalu.
Implementarea trecerii de la liră la dolar a fost destul de dificlă deoarece lira avea ca subdiviziuni șilingi și pence, iar un șiling era divizat în 12 pence. Astfel în anul 1966 Australia a trecut de la un sistem monetar nedecimal la un sistem decimal cu dolarul australian divizat în 100 cenți. Ratele cu care s-a realizat trecere la sistemul decimal pe 14 februarie 1966 sunt:

2 dolari
1 liră
1 dolar
10 șilingi
10 cenți
1 penny

Toate valutele au circulat în paralele pentru o perioadă de doi ani, după care lirele, șilingi și pence au lăsat locul dolarului australian și cenților.
Pentru acomodarea cetățenilor cu noul sistem au fost realizate reclame care au fost difuzate la televiziunile publice încă din anul 1965.


Chiar dacă a înlocuit lira australiană, dolarul australian era ancorat de lira britanică în mod direct. Abia în anul 1983 dolarul australian depins numai de cerere și de ofertă de pe piață ci nu în mod direct de lira britanică. Decizia a fost luată pe 8 decembrie 1983, pe 9 decembrie 1983 a fost făcută publică și pe 12 decembrie 1983 s-a pus în aplicare.
În prezent dolarul australian este a a șasea valută cea mai utilizată după dolarul american, euro, yenul japonez, lira sterlină și francul elvețian, datorită stabilității generale a economiei Australiei.

Referințe:
OkExchangeHouse
Efin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare