vineri, 18 martie 2016

Colecționarea de monede - Numismatica

Eu sunt o persoană care colecționează monede. Nu susțin faptul că sunt o persoană expertă în colecționarea de monede, deoarece sunt un simplu colecționar amator. Eu această colecție am început-o la vârsta de 11 ani, când am găsit câteva monede străine ce mi s-au părut mie interesante.
Mi-au plăcut aceste monede foarte mult și am zis să mai caut și alte monede din alte țări, sau monede românești vechi.
Am găsit apoi câteva monede vechi prin casa și le-am pus în colecția mea. Toate monedele care le aveam atunci în colecție le țineam într-o pungă. Apoi am vorbit cu câteva persoane care au fost plecați la muncă în străinătate să îmi dea și mie monede pe acolo pe unde lucrează.
Ușor, ușor colecția mea a prins dimensiuni destul de mari. Unde vedeam monede pe care nu le aveam, căutam să fac schimburi sau să câștig monede pentru completarea colecției.
O monedă pe care eu o consideram reprezentativă pentru colecția mea, este o monedă otomană. Această monedă am primit-o de la un coleg din generală pentru că l-am ajutat să învețe la fizică și matematică.
Când eram în liceu m-am gândit să colecționez și bancnote că doar și ele erau tot bani, însă era mai greu să strâng bancnote deoarece întotdeauna mă gândeam că dacă e să am bani îmi fac imediat o super colecție de la un exchange. Însă nu am investit în acest fel în colecția mea.
Când am ajuns la facultate am căutat să cumpăr glosare și am început să îmi țin monedele și bancnotele în glosare. Abia acum au scăpat de acea pungă chinuitoare.
În această perioadă am cumpărat și revista Bani de pe Mapamond de la DeAgostini. Mai exact mi-am făcut abonament la ea și îmi veneau câte patru numere pe lună. Monedele și bancnotele de la această revistă le-am pus într-un glosar separat. 

În 2015 a apărut revista Monede și Bancnote de pe Glob de la hachette. Am luat și eu câteva numere, gândindu-mă că o să o cumpăr și această serie în întregime. Însă după vreo 5 numere am decis să nu o mai cumpăr deoarece nu îmi plăcea foarte mult. Am făcut foarte bine deoarece după câteva numere prețul revistei a crescut.

Astăzi colecționez în continuare și monede și bancnote de pe unde găsesc. Dacă merg în străinătate îmi iau de acolo câteva monede, însă bancnote nu iau decât dacă nu costă foarte mult.
Mă consider încă un colecționar amator deoarece atunci când am început să colecționez monede, scopul meu era să am cât mai multe monede diferite între ele și cât mai vechi. Însă acum când colecția mea a ajuns să fie foarte mare îmi dau seama că nu așa se colecționează. Un colecționar trebuie să își stabilească foarte clar ce dorește să colecționeze. Poate să colecționeze anumite serii de monede, monedele dintr-o anumită țară, monedele dintr-un anumit an, dar din toată lumea. Poate să colecționeze o anumită serie numismatică emisă, precum seria de monede de un dolar cu președinții americani. Poate să colecționeze monedele dintr-un anumit material, aur sau argint, sau oricare altul sau orice alt gen de colecție. Însă nu cum am început eu sa colecționez orice și de oriunde. Și nici în ziua de azi nu am o țintă clară în colecționare. Probabil că atunci când voi avea măcar o țintă am să mă consider și eu intermediar.

Când eram în facultate am auzit de seria de monede din Anglia care formează un puzzle. Atunci mi-am propus să formez și eu această serie. Seria conține șapte monede: șase care formează un puzzle și o monedă de o liră pe care este reprezentat tot desenul. Cu puțin ajutor de la persoane care trăiau în Anglia am reușit să formez această serie și este un lucru cu care mă mândresc în activitatea mea de colecționare. 

O altă serie de care sunt mândru este seria revistelor  Bani de pe Mapamond de la DeAgostini. Am reușit să o achiziționez toată.

Sper să mai găsesc astfel de serii pe care să le colecționez și de care să fiu mândru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare