sâmbătă, 16 aprilie 2016

Aniversare: 16 aprilie 1940 - Nașterea reginei Margareta II a Danemarcei

Data de 16 aprilie este zi națională în Danemarca deoarece este ziua reginei Margareta II. Regina s-a născut pe 16 aprilie 1940 și este un urmaș al familiilor regale din Danemarca dar și din Suedia. Tatăl său, Frederick al IX-lea al Danemarcei, descinde din familia regală a Danemarcei formată din Christian al X-lea, Frederick al VIII-lea și stră-bunicul său: Christian al IX-lea. Iar mama sa Ingrid a Suediei era fica lui Gustav al VI-lea al Suediei.
Regina Marareta II s-a născut în castelul Amalienborg din Copenhaga. La acest castel este un muzeu unde pot fi vizualizate câteva monede, precum cele prezentate în imaginea următoare.


Pentru venirea sa la tron, s-a schimbat constituția astfel încât o femeie să urce pe tron. Până atunci doar descedenții de sex masculin aveau voie să urce pe tron.
Pe 14 ianuarie 1972 regina Maagareta a II-a a devenit primul suveran danez de sex feminin.
Portretul reginei Margareta a II-a se află pe foarte multe monede daneze, așa cum ăi stă bine unui suveran. Nu are tot atât de multe monede precum Regina Elisabeta a Marii Britanii, însă este un număr considerabil.
Atunci când am fost în Danemarca am făcut rost de monede de 10 coroane care prezintă trei dintre portretele reginei folosite pentru monede. Aceste portrete reprezintă versiunile 2, 3 și 4 dintre cele folosite pentru moneda de 10 coroane. Acestea sunt prezentate în tabelul următor:

Versiunea 2
Versiunea 3
Versiunea 4

Prima monedă emisă cu chipul său a fost din timpul când aceasta era încă prințesă, în anul 1958.
1958-birthday-coin-pair
Sursă: Coin update

În anul 1972, atunci când a devenit regină a fost emisă o nouă monedă pe care era reprezentată regina Margareta a II-a și tatăl său care murise pe 14 ianuarie 1972, moment în care Margareta a II-a a devenit regină.
1972-accession-pair-II
Sursă: Coin update

Anul acesta regina Margareta II-a împlinește vârsta de 76 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare