În anul 1821 Peninsula Balcanică era dominată de Imperiul Otoman, după cucerirea Imperiului Bizantin. Grecii organizați de Eteria, o organizație secretă, creeată în 1814 pentru realizarea de revolte. Această organizație a fost implicată și în revoluția din 1821, a lui Tudor Vladimirescu, în Țara Românească.
Pe data de 25 martie 1821 a izbucnit revoluția grecilor în Peloponez. Această revoluție s-a extins în toată țara și a luat aspectul unui război, numit mai târziu Războiul de Independeță pentru greci.
Acest război a durat 9 ani, în care grecii au avut și victorii în fața otomanilor în să și înfrângeri atunci când otomanii au fost ajutați de Egipt. După ce grecii au primit ajutor de la puterile Europei, în special de la Rusia, aceștia au reușit să învingă Imperiul Otoman, iar pe 3 februarie 1930, prin Tratatul de la Londra, Grecia este proclamat stat independent.
În Atena la Muzeul Bizantin sunt expuse câteva monede antice folosite în Imperiul Bizantin. Chiar dacă în anul 1453 Imperiul Bizantin a fost cucerit de către Imperiul Otoman prin cucerirea Constantinopolului, societatea bizantină a continuat să existe printre greci.
În anul 1832 după obținerea independenței a fost introdusă și drahma grecească modernă, înlocuind moneda grecească folosită în acel moment, însă neapreciată de către greci: Phenix. Drahma a fost folosită până pe 28 februarie 2002, când a fost înlocuită de Euro.
Țară: Grecia
Valoare: 100 drahme
An emitere: 1992
Formă: Rotundă
Diametru: 29.3 mm
Greutate: 9.2 grame
Imagine față: Valoarea de 100 de drahme, și imaginea unui soare
Imagine verso: Chipul lui Alexandru cel Mare, numele acestuia scris în greacă precum și Macedonia, scris tot în greacă
|
Țară: Grecia
Valoare: 2 Euro
An emitere: 2002
Formă: Rotundă
Diametru: 25.75 mm
Greutate: 8.5 grame
Imagine față: Valoarea de 2 Euro și harta Uniunii Europene
Imagine verso: Scena răpirii Europei de către Zeus matamorfozat într-un taur și valoarea monedei de 2 Euro scrisă în greacă.
|
Referințe:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu