Am citit de curând despre o monedă de un Sol, emisă în Peru. Această monedă face parte dintr-o serie de promovare a bogăției și mândriei peruane. Moneda a fost emisă și pusă în circulație într-un număr de 12.000.000 de exemplare. Tot de curând a fost emisă moneda de 50 de bani în România în amintirea lui Iancu de Hunedoara.
Ce mă întreb eu este de ce nu avem mai multe serii numismatice așa cum are Peru sau așa cum are SUA. În America există cultul seriilor numismatice foarte bine punctat. Au seria de un dolar cu președinții americani, au seria de un dolar cu Sacagawea, au seria de un sfert de dolar cu statele americane. Și foarte important este că aceste serii se află în circulație, adică sunt puse la dispoziția tuturor persoanelor care vor să le strângă chiar și circulate.
Din păcate în România singura serie este aceasta de 50 de bani. Însă atunci când este emisă o nouă monedă de 50 de bani, aceasta are un tiraj de 1.000.000. Banca Națională a României emite în schimb lună de lună monede comemorative din argint sau aur. Aceste monede sunt din păcate foarte scumpe și probabil nu se vând foarte mult. Poate de aceea au și tiraje atât de reduse, de ordinul a câteva sute de monede la o emisiune. Însă aceste emisiuni nu au o continuitate în sensul că să fie emisă o serie pe durata a câțiva ani consecutivi, astfel încât să îi facă pe colecționari să aștepte cu nerăbdare noua emitere de monedă din cadrul serie. Banca Națională a României emite monede pentru comemorarea diferitelor evenimente istorice. E ceva de genul cum fac eu pe blog când postez vreo aniversare. Văd că într-o anumită zi a lunii în istorie s-a întâmplat ceva semnificativ și scriu despre acel moment istoric după care caut o monedă care are legătură cu acel eveniment. Asemănător și BNR caută evenimente istorice după care face repede un design pentru o monedă care să aibă legătură cu acel eveniment, și gata au mai emis o monedă. De câteva ori se întâmplă să emită o serie de două sau poate trei monede pe o anumită temă. Însă le emit pe toate sub formă de set ci nu de serie. Acestea fiind cumpărate la comun într-un set.
Ar fi foarte interesant dacă s-ar face și în România emisiuni de serii numismatice. Emisiuni de monede care să fie puse în circulație astfel încât oricine să aibă acces la el, deoarece oricum nu cred eu că face banca vreo avere din vinderea acelor monede foarte scumpe. Mai bine emit niște monede dintr-un material ieftin, astfel încât să nu valoreze materialul mai mult decât moneda, iar cine dorește să o adauge în colecție să aibă ușor acces la ea.
România nu o să poată să facă o serie cu președinții care au condus țara, cum se întâmplă în America, deoarece numărul de președinți români este foarte mic. Însă pot fi realizate câteva serii numismatice foarte interesante precum:
- seria de monede în comemorarea mănăstirilor din Bucovina; există un număr suficient de mare de mănăstiri astfel încât dacă ar fi emise câte 2-3 monede din această serie pe an, s-ar prelungi emiterea acesteia pe câțiva ani; ar putea să fie create monede de 1 leu cu aceste mănăstiri; monede de un leu care să circule în paralel cu bancnotele de 1 leu;
- seria de monede cu castele românești; sunt foarte multe castele în România, însă sunt convins că este posibil să fie comemorate unele dintre ele care au avut un rol important în istoria țării; și la fel ar fi o serie care se întinde pe mai mulți ani;
- serie de monede cu orașe românești; se pot lua orașele cu un număr minim de locuitori și astfel să se facă o serie destul de mare cu acestea; sau să se realizeze o serie cu orașele reședință de județ;
- serie de monede destinată județelor țării; ar putea să se creeze o serie de monede, în care fiecare monedă aparține unui județ; acel județ, sau prefectura din acel județ decide ce să fie reprezentat pe monedă; ar fi ceva asemănător cu monedele de un sfert de dolar american atribuite statelor americane; se poate fixa ca în fiecare an să fie emise două sau trei monede, iar la începutul anului să se extragă ce județe vor avea monedele din anul respectiv, urmând ca până la sfârșitul anului să fie bătute;
- serie de monede destinată universităților românești; s-ar comemora și recunoaște în acest mod superioritatea universităților românești atât în țară cât și în străinătate; în 2013 BNR a emis un set de trei monede și două monede separate, pentru comemorarea împlinirii a 100 de ani de la înființarea Academiei de Studii Economice București; însă a fost totul o singură dată și nu știu dacă ar exista alte emisiuni asemănătoare, în cinstea mediului academic, poate există tot așa vreun caz izolat pentru vreo altă universitate.
În acest mod BNR ar produce serii numismatică întinsă pe o perioadă de mai mulți ani; în acest mod Banca Națională a României va atrage atenția colecționarilor de monede din România dar și din străinătate.
În 1999 când a avut loc eclipsa de soare, România a pus în circulație moneda de 500 lei și bancnota de 2000 de lei, prima bancnotă de polimer din România. Prin aceste două emisiuni România a avut un mare succes. Aceste monede se mai vând între colecționari și în momentul de față și sunt recunoscute și în afara țării nu doar de către colecționarii români.
Prin realizarea de serii BNR are șanse foarte mari să reintre pe harta colecționarilor de monede deoarece în ziua de azi un colecționar nu pune în colecție elemente emise pe fugă, ci caută serii pe care să le strângă în timp și să le realizeze complet. Caută serii care să îi stimuleze și să le aducă bucurie momentul achiziționării unei monede noi dintr-o anumită serie.
Mi-ar plăcea foarte mult să văd acest lucru în viitorul apropiat în România. Până atunci ne bucurăm și noi de unica serie cu emitere anuală: moneda de 50 de bani.
Prin realizarea de serii BNR are șanse foarte mari să reintre pe harta colecționarilor de monede deoarece în ziua de azi un colecționar nu pune în colecție elemente emise pe fugă, ci caută serii pe care să le strângă în timp și să le realizeze complet. Caută serii care să îi stimuleze și să le aducă bucurie momentul achiziționării unei monede noi dintr-o anumită serie.
Mi-ar plăcea foarte mult să văd acest lucru în viitorul apropiat în România. Până atunci ne bucurăm și noi de unica serie cu emitere anuală: moneda de 50 de bani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu